Categorie:

Dag van alternatieven: ‘De crisis als kans’

DSC_0014UTRECHT –  Op de vijfde Dag van Alternatieven, op zaterdag 7 november in Utrecht,  zat de zaal vol mensen om kennis te delen en mogelijkheden aan te reiken voor de klimaat-, energie-, voedsel-, biodiversiteits-, werkgelegenheids-, én de financieel-economische crisis.

De dag werd georganiseerd door Vóór de Verandering. Verschillende mensen maakten gebruik van de gelegenheid hun invalshoek te belichten, en ook werden aan het eind de vele initiatieven genoemd die al plaatsvinden. Na een inleiding van Hans Opschoor o.a. van het Institute of Social Studies (ISS) en de Stichting Vredeswetenschappen, volgde een debat met het panel. Daarna werd de middag gevuld met twee rondes workshops met verschillende inleiders en debatten. Onder de aanwezigen was zeer voelbaar dat er méér inzet nodig is rond bewustwording en klimaatverandering dan we nu doen. En het mag duidelijk zijn dat hier op alle niveaus bijdragen voor nodig zijn. Een aantal opmerkingen die door verschillende sprekers werden gemaakt:

… de politiek moet eerlijker zijn over het opraken van grondstoffen

… er zijn veel mogelijkheden voorhanden, die nu nog onbenut blijven

… de politiek is meer dan ooit bereid om duurzame keuzes te maken, als ze blauwdrukken krijgen hoe dit het beste kan

… rechtvaardige internationale verhoudingen zouden hoger op de agenda geplaatst moeten worden

… de politiek moet keuzes durven maken en negatieve aanjagers van groei aanpakken

… het begrip duurzaam zouden we alleen moeten gebruiken als het goed is voor de aarde

… gebruik het begrip duurzaam alleen als je het ook toelicht

… met transitiontown kunnen we duidelijk maken dat het leuk is én praktisch om oplossingsgericht bezig te zijn

… meer afstemmen i.p.v. afzonderlijke oplossingen voor de verschillende probleemgebieden

In de workshop duurzaam regionaal ondernemen kwamen verschillende positieve voorbeelden aan bod: Zeeuwse Vlegel met een regionaal brood, Hempflax over hennepvezels, Oregional over samenwerking met boeren rond een afzetgebied in Nijmegen, de melkveehoudersvakbond die mee wil werken aan een wereldwijde eerlijke prijs voor boeren, en Willem en Drees, een bedrijf dat het lokale product bij de klant brengt. Ook werden verschillende suggesties gedaan die de veerkracht in een regio vergroten: met als voorbeeld 100 winkels in Arnhem die werken met de munteenheid Gelre, en de duurzaamheidslening via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten SVn om je koopwoning energiezuinig te maken (niet in alle gemeentes). Ook kon men de agenda trekken voor evenementen als de landelijke niet-winkeldag (28 november) en de conferentie over de fair & green deal in Tilburg (21 januari 2010).

Naast de overeenkomst dat alle deelnemers verandering willen, werd genoemd dat we ook een product zijn van diezelfde samenleving. Dat bleek maar weer toen tijdens de workshop over coherente oplossingen in de politiek gediscussieerd werd welke partij het beste was! Gelukkig werd aan het eind van die workshop ook nog een constructieve afspraak gemaakt tussen Hempflax en de politiek. In de workshop over samenwerking rond lokale alternatieven was vooral het positieve geluid te horen: als je van onderop met goed onderbouwde voorstellen komt wil men constructief meedenken. Bij het doorbreken van beperkende structuren gaat het er vooral om de juiste personen te benaderen.

Zie voor meer informatie en de inleiding van Hans Opschoor de website van Vóór de Verandering.

DSC_0061DSC_0080DSC_0094