Categorie: , ,

De Bataaf: geld dat lokaal rolt – Nijmegen

In 2012 krijgt Nijmegen zijn eigen geld: de Bataaf, voor en door de mensen en bedrijven in de regio. De Bataaf is goed voor de lokale handel, werkt aanvullend op de euro, stimuleert de regionale economie en … wordt rentevrij! Bataaf is een groeiende groep ondernemers, burgers, jongeren en ouderen. Mensen die de lol en het nut ervan inzien samen te bouwen aan een eerlijke, duurzame economie. De Bataaf is geesteskind van Transition Town Nijmegen en heeft een vaste stek in de Broeikas.

Geld beweegt alles en alles stopt als de geldstroom stopt. In Nijmegen worden gesubsidieerde banen gestopt waardoor het sociale vangnet versplintert. Lokale bedrijven gaan failliet. Niet omdat er geen mensen zijn die het werk willen doen of dat de diensten of producten overbodig zijn. Vaak is er gedoe met banken of aandelen of men verliest op oneerlijke wijze de concurrentie met goedkope productie aan de andere kant van de wereld. Opgezet door multinationals zonder verantwoordelijkheidszin, die daar vervuilen en onderbetalen en in Nederland de lokale economie om zeep helpen.

Geldgebrek is niet het echte probleem. Geld is in principe slechts een administratieve dienst om vraag en aanbod makkelijk bij elkaar te brengen! Deze dienstverlening nemen ze in Nijmegen met de bataaf weer in eigen hand. Het doel daarbij is niet primair winst maar regionale, duurzame welvaart, goed georganiseerd en wel.

Hoe de Bataaf in omloop komt

Bataaf begint als een soort cadeaubon. De eerste generatie bataaf komt in circulatie wanneer wij onze boodschappen doen met bataaf. Bataaf zijn te koop bij de Bataaf Servicepunten. Een bataaf kost slechts € 0,95. Het bedrag op de biljetten is bij de aangesloten bedrijven het equivalent in euro waard. Mensen die bataaf kopen krijgen dus 5% voordeel. Dit is al reden genoeg om met bataaf te willen betalen, dat dit geld niet stinkt maakt betalen met bataaf ook echt leuk.

De winkelier hoeft voor die 5% voordeel niet op te draaien als hij op zijn beurt inkopen doet met die bataaf. Pas als een ondernemer zijn bataaf niet wil of kan uitgeven maar wisselt naar euro, draait hij op voor de aanvankelijke korting. De koers op de wisselbeurs is namelijk maximaal € 0,95 voor B 1,-

Deze verliesmarge is een stok achter de deur voor de ondernemers om bataaf niet meteen terug te wisselen maar eerst eens te kijken of zij bij een ander bedrijf hun bataafgeld kunnen besteden. Daardoor blijft bataaf langer circuleren en brengt bataaf meer regionale ondernemers bij elkaar. Bij het terugwisselen van bataaf betaalt de ondernemer dus de korting die consumenten en bedrijven in het netwerk trekt.

De 5% marge is de motor voor steeds meer bataafomzet waardoor steeds meer bedrijven bataaf accepteren en regionaal gaan inkopen. Als die motor eenmaal draait, er genoeg bataaf rondgaat en genoeg bedrijven meedoen om professionalisering van de dienstverlening betaalbaar te maken, begint Stichting Bataaf met het verstrekken van rentevrij krediet. Als we dat goed doen hebben we straks nog maar weinig euro nodig om bataaf duurzaam te laten circuleren.

Interview op Regionale TV Nijmegen

Lees meer op de website van Bataaf…