Wat kunnen we doen nu de gangbare bijeenkomsten zoals soep maaltijden, een Transitie Café of een Repair Café niet altijd op de gebruikelijk manier kunnen doorgaan? Wat kunnen we doen om de moed erin te houden? Zodat we ons enthousiasme voor de transitie niet verliezen, en juist deze bijzondere tijd gebruiken om onze creatieve vermogens te benutten. Transitie in tijden van Corona? Dat is improviseren!
Op allerlei manieren wordt aan de bel getrokken om de Corona crisis te benutten om goede klimaatmaatregelen door te zetten. Hoe gaan wij zelf daarmee om in onze lokale transitiegemeenschappen?
We missen de gezelligheid, de inspiratie, de energie van bij elkaar komen. Online klinkt zo afstandelijk. Marleen en Carolien van Transitie Castricum hebben met een paar mensen een brainstorm gehouden: wat kan er wel? Welke fijne nieuwe, andere vormen kunnen we ontwikkelen en stimuleren om lekker aan de slag te blijven samen? Hier volgt de ideeënlijst, doe je mee?
Film:
Met z’n allen in een zaal zitten kan natuurlijk niet, maar de Mini Bios kan wel thuis. Organiseer een filmavond met 3 of 4 personen (hou de richtlijnen in de gaten) thuis kijken en napraten. Je kunt een nieuwe film kijken of een oude herhalen. Suggesties:
- Attenborough’s film: A life on our planet (op Netflix)
- Prachtige film over onze landbouw: Kiss the Ground (op Netflix)
- Transition Towns film In Transition 2.0
- Of misschien heeft iemand nog ergens een oude DVD liggen? No Impact man, The Biggest Little farm, The Economy of Happiness …
- Een kijktip: vooral het laatste deel van het duurzaamheidscafe met weerman Gerrit Hiemstra en Harm Valk; Karla Mulder van (toen nog Transitie Nijmegen) zat zelf ook in de uitzending omdat haar huis ook één van de winnaars was.
Je kunt natuurlijk ook wachten tot de quarantaine iets minder strikt is en een zaal afhuren en met 30 mensen kijken die allemaal zelf hun drankje en popcorn meenemen.
Lezen (lock-down, read-up):
- Eindelijk dat boeiende boek over een taai transitie onderwerp lezen (het helemaal herziene 6 graden van Marc Lynas met recensie door NRC: https://nrcwebwinkel.nl/zes-graden)
- Maar denk ook eens aan iets minder voor de hand liggende zaken: Gemeentelijke stukken lezen die van belang kunnen zijn voor de transitie.
- Een leesclubje vormen, een boek kiezen en met 3 of 4 bij elkaar komen en er over doorpraten (online bijvoorbeeld). Maak je meteen een gezamenlijke samenvatting? Stuur het op voor publicatie op deze website.
Repareren
Nu sommige Repair Cafés niet op 100% kunnen draaien, zijn ook hier een paar alternatieven om zelf te durven en leren repareren.
- In de bieb een klushandboek lenen, misschien samen met de buren?
- Of natuurlijk dat klusboek wat ergens in je kast moet staan nu eens opzoeken.
- Internet afspeuren op tips, vaak met hele bruikbare filmpjes (gebruik van Engelse zoektermen is vaak wel nodig)
- Naar een bouwmarkt gaan en daar tips vragen (ga dan natuurlijk niet op het drukste moment)
- Bij Welzijn aankloppen voor de klussenbank
- De talenten op dit gebied van buren en vrienden ontdekken en aan hen hulp vragen (en volg meteen een cursus hulp vragen)
- Een klus coach zoeken: iemand die je er doorheen helpt, desnoods per telefoon!
Ontwikkel jezelf
- Een webinar over de basiskennis: hoe zet ik een activiteit in mijn buurt/dorp op, dit gaan we vanuit Transitie Nederland in januari weer organiseren.
- Een Masterclass: hoe vraag ik elegant om hulp? En eindelijk het vraagstuk oplossen: waarom is ontvangen toch zoveel moeilijker dan geven? (deze Masterclass is er nog niet, maar komt er wel)
- Zelf een idee/wens aandragen voor een workshop, wat zou jij willen ontwikkelen?
- Zelf een idee voor een workshop ontwikkelen, wat zou jij anderen kunnen helpen ontwikkelen?
- Volg ook de ontwikkelingen van de Ella Vogelaar Academie voor gemeenschapskracht hier
Soep café
In verschillende lokale gemeenschappen zijn initiatieven om regelmatig bij elkaar te komen rondom een maaltijd of een bord soep. In grotere groepen ligt dat nu wat lastigere, maar dan moeten we een beetje creatief worden.
- Soep Café thuis: met vier mensen afspreken soep te eten, mensen die je van de transitie kent, je buren, je vrienden, of juist een mix?
- Een maaltijd of soep maken en brengen aan iemand die alleen is.
- Tijdens een maaltijd via een online app contact maken met anderen
Samen iets creëren
- Van oude lappen stof maak je groente zakjes (stof je naaimachine af en ga aan de gang)
- Er is een grote behoefte aan nestkastjes en bijenhotels. Dit is vrij gemakkelijk zelf te maken, leuk met kinderen.
- Maak je tuin dan ook meteen geschikt voor ‘wilde dieren’. Bijvoorbeeld met deze tips.
Persoonlijke uitdagingen
Kies met een buddy of een groepje een uitdaging op gebied van duurzaamheid of persoonlijke transitie die jij wilt aangaan en doe dat (bijvoorbeeld een week, een maand, …). Voorbeelden die je kunt gebruiken:
- je haar niet meer met zeep wassen,
- stoppen met eten en drinken van zuivel
- een maand geen spullen kopen,
- alleen tweedehands kleding kopen,
- eten kopen zonder verpakkingsmateriaal
Beleef plezier, leer en blijf met elkaar in gesprek.
Start een actie
Er zijn tal van landelijke acties waar je aan mee kunt doen en die je ook naar je lokale gemeenschap kunt halen.
- Bomen planten, bijvoorbeeld MeerBomenNu.
- Een duurzame winkel-route organiseren in jouw gemeente, zelf een zero-waste route is mogelijk (neem je eigen verpakking mee)
- Actie winkeldeuren dicht. Ga het gesprek aan met winkeliers.
- Klimaatgesprekken voeren met mensen in jouw omgeving
Nog meer ideeën?
laat het weten, dan breiden we dit artikel gewoon nog wat uit!