Categorie:

COP21 – ‘We are nature defending ourselves’

Afgelopen week werd ik benaderd door een journalist van het Eindhovens Dagblad in verband met de reis naar Parijs om daar actie te voeren om de klimaatverandering te stoppen. Milieudefensie had de journalist uitgenodigd om mee te reizen en verslag te doen van de acties rondom COP21 in dit laatste weekend. Uiteindelijk bleken er weinig deelnemers uit Eindhoven en heeft het ED afgezien van deelname. Daarom heb ik me voorgenomen alsnog een stukje over onze belevenissen te schrijven. Zelf ben ik actief bij TransitieStad Eindhoven en houd ik me sinds 2008 bezig met dit onderwerp en vooral met wat we zelf kunnen doen.

Vrijdagochtend om half acht verzamelden we bij de bus op station Oost in Den Bosch. Met 20 actievoerders uit onze regio was er best plaats geweest voor meer deelnemers. In totaal zijn er zo’n 400 deelnemers in 12 bussen van Milieudefensie naar Parijs afgereisd. Een groep van ca. 30 fietsers was al een week eerder vertrokken. Milieudefensie wil met deze activiteit de politici laten weten dat betrokken burgers, ongeacht de uitkomst van de top, door zullen gaan met acties en activiteiten om klimaatverandering te stoppen.

Tijdens de reis hebben we elkaar leren kennen door een spel en een voorstelrondje. Hierdoor voelden we ons direct al vertrouwd met elkaar. Daarbij hielp dat zo’n busreis gelijkgestemde mensen trekt. Mensen die de ernst van de situatie onder ogen zien en daarom hun steentje bijdragen. Het kunnen uiten van onze zorgen en het begrip daarvoor is een prettige bijkomstigheid van zo’n reis.

De grens met Frankrijk leverde geen problemen op. Bij de grens stonden imponerend bewapende militairen en politie of douane mensen. Na een blik op het bord achter de voorruit met de tekst dat deze bus voor de klimaattop naar Parijs ging mochten we direct doorrijden.

We waren op tijd in Parijs waar de groep zich opsplitste in een groep die in een grote hal ging slapen en een groep die was ondergebracht in jeugdherberg Le d’Artagnan. Zelf had ik voor de hostel gekozen en samen met 5 mede-passagiers doken we de metro in en zochten we onze weg naar de hostel. De helft van dit groepje bestond uit 70plussers! Uit Nederland zijn er ook twee bussen met jongeren afgereisd.

Parijs netwerk event People PowerParijs netwerk event_1Nadat we waren ingecheckt liepen we naar het Palais de Congres Est dat voor die middag en avond door Milieudefensie en Friends of the Earth was afgehuurd voor een netwerk evenement onder de naam ‘People. Power. Action’. Een programma met ooggetuigenverslagen van klimaatverandering en diverse sprekers en bands. Ook werd er hard gewerkt aan banners en spandoeken. Parijs netwerk event People PowerAan het begin van de avond was er een indrukwekkende toespraak van iemand van Friends of the Earth. Ondertussen werden er borden met verlichte letters in de lucht gehouden. De tekst Climate Justice Peace verschenen achter ons en op het podium People Power. In woorden is niet uit te drukken wat dit met de sfeer deed. Heel indrukwekkend.

Parijs GPS2Op zaterdagochtend gingen we eerst naar de Moulin Rouge. Hier verzamelden zich een deel van de deelnemers van de Franse klimaatcoalitie zich. Na lang overleggen, wachten en vragen kregen we per groepje een plattegrond met een stip waar we naar toe moesten gaan. Ter plekke aangekomen moesten we ons aanmelden op een bepaalde site, zodat onze locatie op zou oplichten, vervolgens was ons gevraagd foto’s te maken en te facebooken en te Twitteren. Op een kaart op de website verschenen langzaam aan de stipjes. Pas achteraf zag ik het complete beeld en hoorde ik dat we die ochtend trending topic op Twitter en Facebook waren.

Parijs red line_Henny
Foto: Henny Dekker

De volgende actie was de Red Line op de Avenue de la Grande-Armée bij de Arc de Triomph. Hier verzamelden zich duizenden mensen. Allemaal hadden ze iets roods bij zich. Na een niet zo imposante minuut stilte werden er rode doeken uitgerold om te symboliseren dat we hier een streep trekken. Op de heenweg zaten de metro’s helemaal vol, de sfeer was super. Omdat ik inmiddels mijn reisgenoten was kwijtgeraakt liep ik een tijdje mee met enkele Belgische collega’s en later met Nederlanders uit een andere bus. Iedereen was daar met hetzelfde doel en gemakkelijk benaderbaar. Ook werd er tegen een donatie soep uitgedeeld.

De laatste actie die dag was bij de Eiffeltoren. Met mijn nieuwe Nederlandse vrienden ging ik op weg. We zijn er zelfs aangekomen en het begon ook daar weer goed vol te stromen met mensen, maar omdat onze bussen op tijd zouden vertrekken moesten we direct na aankomst weer weg om op tijd te zijn.

Tijdens de terugreis vertelde iedereen over zijn ervaringen en wat ze daarmee gingen doen. Ook werd er nog de film ‘Movement – young people across Europe fight for Climate Justice‘ over 4 vrijwilligers gedraaid. En zo kwamen we tegen tienen weer behouden aan op Station Oost in Den Bosch.

Op Facebook zag ik net een filmpje van Naomi Klein waarin ze aanhaalt dat ‘We are nature defending ourselves‘ (wij zijn de natuur die zichzelf verdedigt) en zo zit het.

Of kijk hoe de BNP werd overvallen om ze ertoe te bewegen om te deinvesteren in kolen en gas.

De New York Times schrijft er ook over.

En natuurlijk heeft Milieudefensie er een pagina met verslagen, foto’s en filmpjes en 350.org.

Inge Kouw