Categorie: , , ,

Coöperatieve Universiteit geeft cursus ‘Nieuwe Maatschappelijke Productie’

Sinds eind 2011 bestaat de Universiteit Amersfoort: een experimentele coöperatieve universiteit, een vrijruimte voor onderzoek gedragen door individuele wetenschappers, kunstenaars en uitvinders. Op het gebied van wetenschap, kunst, techniek, duurzaamheid en educatie.

Maarten Nijman, zelfstandig adviseur en trainer op procesverbetering en verduurzaming is verbonden aan het platform Duurzame en Solidaire Economie, stichting PeakOil Nederland en initiatiefnemer van Transition Town Castricum.  Samen met Jurgen van der Heijden, autoriteit op het gebied van productie door de klant en op het gebied van functiecombinatie, geven zij de cursus ‘Nieuwe Maatschappelijke Productie’.

Op 18 april vond de eerste pilot plaats van deze ook voor Transition Towns interessante cursus. Over de omslag naar een crisisbestendige manier van produceren en consumeren. Hoe grondstoffen, producten en klanten nieuwe hoedanigheden aannemen waarmee we zullen moeten leren omgaan. De cursus richt zich vooral op deze cultuurverandering en de Universiteit Amersfoort zelf wil een voorbeeld zijn van deze nieuwe maatschappelijke vorm van productie.

Op 14 & 18 december het eerste deel en op 17 & 24 januari a.s. het tweede deel. In de middag van 13.30 tot 16.30, max. 12 deelnemers en het kost 200 euro.

Inzicht krijgen in onze rol in de transitie naar een veerkrachtige economie

Van auto’s tot onderwijs en van voedsel tot veiligheid, maatschappelijke productie staat voor alles wat mensen maken. Produceren doen we tegenwoordig vooral binnen grote bedrijven, grote overheden en grote maatschappelijke instellingen, als scholen en ziekenhuizen. Allemaal zijn ze ingesteld op steeds sneller steeds meer volume produceren. Alsof de wereld onuitputtelijk is.

Fossiele energie, grondstoffen en veerkracht van milieu en natuur zijn echter eindig. Dat ontdekken we steeds vaker en we moeten leren bij het produceren rekening te houden met een eindige en kwetsbare wereld. Dan tellen snelheid en volume minder, dan gaat het om het sluiten van kringlopen van grondstoffen en ecologie, om het zo slim mogelijk en zo min mogelijk gebruik maken van bestaande producten.

Kringlopen van grondstoffen, duurzaam gebruik van bestaande producten en lokale productie door de consument zelf, zijn drie belangrijke reacties op de ecologische en economische crisis. Elk van deze drie is goed voor een enorme economie, maar bij uitstek interessant is hun samenhang, want daarin schuilt een grote dynamiek.

Denk aan mensen die een aanzienlijk deel van hun inkomen besparen door auto’s en andere goederen te delen en door samen energie te produceren, en zelfstandig zorg in te richten. Zij hervormen de energiesector, de zorgsector, de overheid en nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan het onderwijs dat zich hieraan zal moeten aanpassen.

Leerdoelen

Na doorlopen van de cursus hebben de cursisten

  • Inzicht in maatschappelijke tendensen die bijdragen aan een transitie naar nieuwe maatschappelijke productie
  • Kennis van het systeem van nieuwe maatschappelijke productie op de volgende aspecten: grondstofgebruik, intensief gebruik van producten, waaronder functiecombinatie, productie door de klant, waaronder productie door de burger; –
  • Een overzicht van onderliggende theorie en casuïstiek, in de vorm van gedocumenteerde voorbeelden van nieuwe maatschappelijke productie; –
  • Inzicht in verschillende manieren om zelf aan de slag te gaan met nieuwe maatschappelijke productie.

Interesse? Lees dan verder op hun inschrijfpagina