Categorie: , , ,

Coöperatie Grunneger Power brengt lokale energie tot leven

Grunneger Power is een 21e eeuw energiecoöperatie voor de stad Groningen. Ze zijn hiermee de tweede lokale energiecoöperatie die in Nederland gas en duurzame stroom levert, na Texel Energie. Grunneger Power komt mede voort uit Transition Town Groningen. De energieprijzen van Grunneger Power liggen gemiddeld lager dan de prijzen van de grote energieleveranciers. De groene energielevering is mogelijk door samenwerking met Trianel, een Nederlands energiebedrijf dat in 1999 is opgericht als dochterbedrijf van het Duitse Trianel GmbH. (inmiddels failliet)

Het doel van Grunneger Power is om de energieproductie in eigen hand van Groningers te leggen om zo een substantiële bijdrage te leveren aan de transitie naar een stad die steeds minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. En dat niet alleen want gelijktijdig werkt Grunneger Power aan de oplossing voor klimaatverandering en piekolie, namelijk investeren in duurzame, niet-vervuilende energiebronnen in de eigen omgeving. Zo organiseert Grunneger Power voortdurend nieuwe zonnepaneelprojecten in Groningen.

Grunneger Power presenteert zichzelf als volgt:

Trianel GmbH

Het moederbedrijf Trianel GmbH is opgericht in 1999 door 4 onafhankelijke, Euregionale, gemeentelijke energiebedrijven waaronder Nutsbedrijf Maastricht en is uitgegroeid tot het grootste samenwerkingsverband in West-Europa in de stroom-, gas- en servicesector. Trianel GmbH staat voor

  • 50 onafhankelijke aandeelhouders, die energie produceren en leveren aan 5,2 miljoen afnemers
  • gezamenlijk innoveren in internationaal verband
  • de kwaliteit van het compleet dienstenpakket, zoals energiemanagement, risicomanagement en contractmana
    capture his heart book

    gement

  • ondersteuning in de concurrentiepositie
  • onafhankelijk van aandeelhouders

Met steun van gemeente, Triodos bank en de lokale gemeenschap

Grunneger Power is bijzonder trots op het feit dat geen subsidies nodig waren om te starten. Met een degelijk business plan heeft men leningen van de gemeente Groningen en de Triodosbank verkregen. De coöperatie heeft statutair vastgelegd dat winsten uit de onderneming uitsluitend worden gebruikt ter herinvestering in duurzame projecten in de regio. Daardoor hoopt men in staat te zijn steeds meer groene lokale energieprojecten in Groningen en omgeving te realiseren. Lokaal, decentrale en duurzame energieopwekking betekend voor Grunneger Power ook een bijdrage aan de ontwikkeling van lokale werkgelegenheid.

Geen enkele organisatie kan alleen op een eilandje zitten. Het is hartstikke belangrijk om je kennis te delen en nieuw gedachtegoed te ontwikkelen. Grunneger Power heeft dan ook heel gerichte en goede contacten op landelijk niveau. Maar als het op concreet (samen)werken aankomt, kiezen ze zoveel mogelijk lokale partners. Getuige hun lijst van partners.

Dat vind men niet meer dan logisch en passend bij het motto, voor en door Groningers. Lokaal werken is per definitie duurzamer, socialer en bewustmakender.

Video over het succes van Grunneger Power

Met dank aan Grunneger Power
en Transition Town Groningen

zp8497586rq

1 gedachte over “Coöperatie Grunneger Power brengt lokale energie tot leven”

Reacties zijn gesloten.