Categorie: , , ,

Coöperatie en ruilhandel kiemen van duurzame economie

In de laatste aflevering van Tegenlicht dit seizoen, met de prikkelende titel Transitie.NL. Kiemen van het nieuwe Nederland, verwees Jan Rotmans onder andere naar de snelle opkomst van energiecoöperaties en de grote populariteit van websites voor het delen en ruilen van diensten en spullen. Hierover had ik toevallig al enig video- en verdiepingsmateriaal klaarliggen. Wat ik nu graag naar buiten breng, gezien de hoge temperatuur van het ijzer op dit moment.  Veel plezier en inspiratie!

Opkomst van de coöperatieve economie

Shane is een REconomist, ondernemer, milieuactivist en dromer. Hij verliet Groot-Brittannië op zijn 17e om de wereld te ontdekken. Zonder geld, richting of datum van terugkomst, met gewoon een fascinatie voor grote vragen zoals “is een betere wereld mogelijk?” Twintig jaar later, brengt zijn huidige werk met REconomy in het Transition Network, hem naar de opkomst van de nieuwe economie en een antwoord op zijn grote vraag.

Shane Hughes verkent de wereldwijde opkomst van nieuwe economische trends die zo snel evolueren dat ze bezig zijn met een positieve en structurele verandering van de economie. Coöperaties bijvoorbeeld bieden 100 miljoen banen, 20% meer dan multinationale ondernemingen. Online samenwerking zoals open source en peer-to-peer systemen, verslaan een gevestigde grootmacht als Microsoft. Creatieve ondernemingen experimenteren met open en vrije samenwerking blijken steeds beter te presteren dan de op concurrentie gebaseerde bedrijven.

Delen is het nieuwe hebben

Rachel zegt dat mensen geen behoefte hebben aan een boormachine maar aan een gat, niet aan een antwoordapparaat maar aan berichten en niet aan een DvD maar aan een film. Met andere woorden we hebben geen behoefte aan concreet bezit maar aan toegang tot een bepaalde functie of beleving. De laatste tijd komen er steeds meer (web)initiatieven die dit makkelijk maken, zoals in ons land: SpullenDelen, Toogethr (carpoolen/meerijden), Snappcar (autodelen) en Thuisafgehaald (delen van maaltijden).

Om delen tot een succes te maken heb je vertrouwen nodig. Dat is tegenwoordig snel te zien op de websites, via social media en reviews. Je hoeft niet per sé kredietwaardig te zijn maar je hebt een goede reputatie nodig. Floow2 (onderling verhuren van (land-)bouwmachines) is bijvoorbeeld een online bemiddelingsservice voor de bouw- en agrarische sector. Je schrijft je in en geeft aan wat je wilt verhuren of huren, wanneer, hoe lang en voor welk bedrag. Je sluit een online deal in de vorm van een contract. Betrouwbaarheid is te testen via reviews en referenties.