Categorie: , , , , ,

Heelhuids de crisis door met consuminderen

Naar aanleiding van de Landelijk Genoegdag kregen wij als tip het E-boekje:  “Zelf starten van een Genoegteam” toegespeeld. Genoegteams (of Consuminderteams ) kun je zien als een Nederlandse variant op ‘Transition Streets’: de werkvorm van TT Totnes waarmee zij zich stap voor stap verbreden en wortelen in straten en buurten. Onder andere TT Castricum werkt met een Genoegteam.

Genoegteams verenigen veel kanten van Transition Towns in zich: low-budget doe-het-zelf projecten, gericht op een gezonder leven met minder geld en minder energie door duurzaam consuminderen met moestuinieren, samen klussen, repareren, praktische vaardigheden leren, energie besparen door te isoleren of samen zonne-energieprojecten te organiseren.

De combinatie van persoonlijk, praktisch en sociaal maakt dat consuminderen geen trieste armoede is maar iets waardoor mensen in hun kracht komen, zelfvertrouwen en creativiteit ontwikkelen, direct beloont worden voor hun inspanning. Een bijzonder sterke variant zijn de Consuminderkringen van het Consuminderhuis Landgraaf van Annemiek van Deursen.  Een korte schets over het starten van een Genoegteam.

Zelf starten van een Genoegteam

Een Genoegteam is een groep mensen die afspreekt  een bepaalde periode samen te komen om te werken aan een leven met minder energie en minder geld. Een Genoegteam vraagt actieve inzet van de deelnemers en de groep bepaalt zelf welke thema’s langs komen en hóe ze die aan gaan pakken. Sommige deelnemers willen vooral werken aan hoe je goed met geld kan omgaan en geld kan besparen. Voor anderen staat duurzaam gedrag meer centraal, of meer tijd krijgen voor dingen die belangrijk voor ze zijn.

Het starten van een Genoegteam gaat niet zomaar. Initiatiefnemers lopen tegen praktische en minder praktische problemen aan. Bijvoorbeeld: hoe kom je aan andere deelnemers, wat als iedereen iets anders wil of wat als je het zelf niet een praatje durft te houden voor een groep. In dit boekje krijg je handvatten om met dat soort praktische vragen om te gaan. Het gaat niet uitgebreid in op de inhoud van de groep, maar concentreert zich rond organisatorische zaken en de manier waarop je met elkaar omgaat in een groep.

Je zult merken dat je geregeld meerdere mogelijkheden krijgt en weinig dingen leest als: “zo moet het”. Er is geen “zo moet het” bij dit soort groepen, er is alleen een manier die het beste bij jou en je team past. Probeer zo nodig dingen uit om te ontdekken wat het beste werkt bij jullie.

Wat wil je?

Bedenk als organisator van tevoren wat je zelf wilt: Wil je vooral met mensen praten, gelijkgestemden ontmoeten, samen praktische dingen doen, tips uitwisselen..? Hoe breed wil je je onderwerpen kiezen?  Waarover wil je dan aan de slag?
Een aantal thema’s komen terug bij bestaande Genoegteams:

Of wil je dat van de groep af laten hangen? Het voordeel daarvan is dat aspirant deelnemers gemakkelijker kunnen aansluiten omdat alles nog niet vast staat. Er is meer ruimte voor ideeën van anderen. Kies je hiervoor, dan is het slim om in het begin de tijd te nemen om uit te zoeken wat ieders wensen zijn.

Lees verder in deze gratis download: “Zelf starten van een Genoegteam”

 Video Transition Streets in Totnes