Categorie:

Buurtmoestuin De Trompenburg, Amsterdam


AMSTERDAM, 18 maart – Op een groenstrook in het Amsterdamse stadsdeel Zuideramstel komt buurtmoestuin De Trompenburg. Een initiatief van buurtbewoner Auke Bakker.

De groenstrook ligt aan de Trompenburgstraat in de Rivierenbuurt. Bakker heeft al tientallen buurtgenoten enthousiast weten te krijgen voor zijn idee, waarbij hij ook kinderen uit de buurt wil betrekken. Ook het bestuur van de naastgelegen speeltuin ziet de plannen wel zitten. Buurtbewoners zouden een stukje grond in de gemeenschappelijke moestuin mogen gebruiken om op biologische wijze groenten, fruit en tuinkruiden te telen. Daarnaast kan de tuin een ontmoetingsplek worden voor de wijk. Bakker heeft bedacht dat er onder de paraplu van de speeltuinverenging ook een tuinclub kan worden gestart om te leren (moes)tuinieren. Er hebben zich al ervaren volkstuinders gemeld die het moestuinwerk willen begeleiden en workshops wil geven.
Voorlopig is het nog even wachten op de uitslag van een bodemonderzoek; dat wordt eind maart verwacht. Direct daarna worden de plannen omgezet in concrete acties.

Om meer mensen te inspireren tot het opzetten van (buurt)moestuinen is de initiatiefgroep alvast begonnen met het opzetten van een website. Deze is nog volop in aanbouw, maar er is al veel te ‘halen’, zoals een moestuin-toolkit waarmee iedereen zelf aan de slag kan om ook een buurtmoestuin op te zeten. De toolkit bestaat uit 3 PDF-bestanden met een stappenplan, een lijstje met voordelen van een buurtmoestuin en een checklist voor moestuingrond. Ook hebben de Trompenburgers een handleiding gemaakt, gebaseerd op hun eigen aanpak en ervaringen. Leuk is ook de foto in photoshop, die iedereen naar eigen inzicht kan aanpassen: een effectief middel om de mogelijkheden van een eigen buurtmoestuin te onderzoeken.

Meer over buurtmoestuin De Trompenburg >>>