Categorie:

Brochure over introductie van lokaal geld

GRONINGEN – Verschillende Transition Towns in Groot-Brittannië hebben inmiddels een vorm van lokaal geld ingvoerd. Een praktische handleiding daarvoor is nu in het Nederlands vertaald.

Anno 2010 kennen de Transition Towns Totnes, Lewes, Stroud en Brixton elk hun eigen lokale variant van de Pound. Zo’n lokaal betaalmiddel (Totnes Pound, Lewes Pound), is een doeltreffende manier om de lokale economie te versterken. De biljetten kunnen alleen in een bepaald gebied of gemeente besteed worden bij lokale ondernemers. Daardoor blijft geld veel langer lokaal circuleren in plaats van weg te lekken naar de globale economie. Het lokale betaalmiddel fungeert naast het reguliere geldcircuit.

In het Transition Towns Network is Oliver Dudok van Heel betrokken bij de introductie van lokaal geld. Hij schreef een praktische handleiding over de introductie van de ‘Lewes Pound’. Deze gids is nu vertaald in het Nederland (door Hugo Klip van TT Groningen). De hele, kleurrijke, brochure van 20 pagina’s is nu gratis te downladen van de website van TT Groningen. Klik hier om de Nederlandstalige brochure te downloaden.

 

Local Money – How to make it happen in your community

In het voorjaar van 2010 verschijnt het boek ‘Local Money – How to make it happen in your community’ in de serie Transition Guides van uitgeverij GreenBooks. In dit boek, geschreven door Peter North, docent aan de Liverpool University, komen ook verschillende andere vormen een complementaire economie bod, zoals Local Exchange Trading System (LETS), Timebanks, Berkshares, regiogeld in Duitsland en de Ithaca ‘hours’ .

Ook de film ‘In Transition’ bevat een item over de introductie van lokaal geld, met een toelichting door Oliver Dudok van Heel.

Op Transition Culture is een Engelstalige presentatie door Oliver Dudok van Heel beschikbaar, getiteld ‘Local Currencies, Transition and the Lewes Pound’’. Meer daarover >>>

Meer over Transition Towns en lokaal geld >>>

2 gedachten over “Brochure over introductie van lokaal geld”

  1. ik ben erg geïnteresseerd in de nederlandse handleiding van de introductie van de Lewes Pound.
    Helaas lijkt de link niet juist te zijn. Is er een andere manier om deze handleiding te krijgen. Graag zouden we deze willen gebruiken voor de werkgroep Lokaal Geld in Maastricht.
    Bij voorbaat dank.

    Met vriendelijke groet,

    Bart Dekker

  2. Hallo Bart, link werkt ondertussen weer. Heel veel inspiratie en medewerking gewenst voor jullie werkgroep en nog gefeliciteerd met de opening van het Landhuis. Wat een prachtige plek hebben jullie ervan gemaakt en wat een mooie animo trekken jullie!

Reacties zijn gesloten.