Categorie:

Boxtel en de Permanente Oliecrisis / TT Boxtel?

BOXTEL, Komt er ook een Transition Town Boxtel? Op 15 juni verzorgt Paul Hendriksen (TT Deventer) een lezing over Boxtel en de Permanente Oliecrisis. Op De Kleine Aarde, aanvang 19:30 uur.

UITNODIGING

Het Internationaal Energie Agentschap, steeds meer oliebedrijven en wetenschappers voorspellen een permanente oliecrisis vanaf 2010. In onze olieverslaafde maatschappij zal dat voor velen onverwachte effecten veroorzaken. Olie heeft naast benzine, ook alles te maken met voedsel, medicijnen, zo ongeveer al onze gebruiksvoorwerpen, economische groei en geopolitieke verhoudingen. Een tekort aan olie zal onze manier van leven ingrijpend veranderen.
Op 15 juni is er een lezing over op De Kleine Aarde.

Oliecrisis en klimaatverandering
Steeds meer onderzoek wijst er op dat de wereldwijde olieproductie binnenkort een maximum bereikt waarna het zal beginnen aan een permanente daling. Door de lage olieprijzen is er weinig aandacht voor deze stille crisis. De impact kan echter groter zijn dan de huidige financiële crisis. De overheid lijkt zich steeds meer van bewust van het probleem, maar een duidelijk olieschaarstebeleid komt nog maar mondjesmaat van de grond. Naast onze CO2-uitstoot, vanwege klimaatverandering, moet ook ons oliegebruik met minstens 20% omlaag in 2020. Er zijn tal van mogelijkheden om de schaarste op te vangen in de vorm van elektrisch vervoer, het vervangen van olie in de chemische industrie tot het omlaag brengen van de maximum snelheid op snelwegen. Er is echter veel meer nodig aan maatregelen om daadwerkelijk onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Meer dan 50 in Nederland
Op lokaal niveau zijn oplossingen beschikbaar in de vorm van Transition Towns. Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken) waar mensen zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olieafhankelijk te maken. De oliecrisis en klimaatverandering zijn hierbij de belangrijkste drijfveren. Transition Towns zijn in bakermat Engeland inmiddels een doorslaand succes door gebruik te maken van de kracht van de lokale gemeenschap. In Nederland schieten de lokale Transition Town-initiatieven sinds begin dit jaar als paddestoelen uit de grond. Inmiddels zijn het er meer dan 50. Zij krijgen steeds meer media-aandacht.
Ook in het lentenummer van magazine De Kleine Aarde staat een uitvoerig artikel over de nieuwe beweging.

Invloed op ons dagelijks leven
Wat is de ‘Peak Oil’ en komt er een permanente oliecrisis, hoe gaan deze ontwikkelingen ons dagelijks leven beïnvloeden en vooral, wat kan er gedaan worden? Daarover gaat de lezing, die wordt verzorgd door Paul Hendriksen van Transition Towns Nederland en ook actief voor Transition Town Deventer. De avond wordt georganiseerd door De Kleine Aarde.
De lezing is speciaal bedoeld voor alle inwoners, beleidsmakers en geïnteresseerden uit het bedrijfsleven, die zich zorgen maken over de ontwikkelingen op de energiemarkt en die in Boxtel of elders aan de slag willen met een olieonafhankelijke samenleving.

Iedereen is van harte welkom de lezing bij te wonen. Het is op De Kleine Aarde, in de Zonnezaal, op maandag 15 juni, van 19.30 – 21.45 uur, en de toegangsprijs is € 3,-. Aanmelding wordt op prijs gesteld maar is niet noodzakelijk. Aanmelden kan via boekingen@dekleineaarde.nl

Met vriendelijke groet,
Jan Juffermans
Tel. 0411 676885 / 684921 (werk)
www.janjuffermans.nl