Categorie:

Borger-Odoorn Transitiegemeente en meer?

VALTHERMOND – Als het aan de  initiatiefnemers van TT Valthermond ligt, wordt de Drentse gemeente Borger-Odoorn een echte Transitiegemeente. In dit streven werkt TT Valthermond samen met stichting PRO en de Initiatiefgroep Hunzedorp. Samen organiseeren zij op 28 september een bijeenkomst.
De uitnodiging:

Borger-Odoorn is al Millenniumgemeente en Cittaslowgemeente. En misschien straks ook Transitiegemeente, Klimaatverbondgemeente en Fairtradegemeente. Er is een wereldwijde transitiebeweging ontstaan. Veelal onder de naam Transition Towns zijn er in Nederland al 70 initiatieven gestart. Het gaat om lokale gemeenschappen die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olieafhankelijk te maken. Piekolie en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop.

Transitiegroepen werken aan oplossingen en laten zien hoe je die zelf organiseert. Het concept doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen en is gebaseerd op de kracht van de lokale gemeenschap.

Er zijn heel veel mogelijkheden voor steden, dorpen en regio’s om zich tot vitale gemeenschappen te ontwikkelen. Gemeenschappen die hun eigen voedsel verbouwen, hun eigen energie opwekken, hun huizen bouwen van materialen uit de directe omgeving, slim omgaan met water, en die zelfs met lokaal geld de plaatselijke economie versterken. Met daarnaast aandacht voor de wereldwijde crises. Ook kan gesproken worden over de transitie van (een gedeelte van) bestaande dorpen in ecodorpen. Het streven is om voor de gemeente Borger-Odoorn meer certificeringen te krijgen.

Op dinsdag 28 september is er een bijeenkomst voor iedereen die meer over bovenstaande wil weten. Er zijn korte lezingen en er staan informatietafels.

Locatie: ”t Veurôf, Zuiderdiep 71, Valthermond. Vanaf 19.30 welkom! De lezingen beginnen om 20.00 uur. Na de pauze is er gelegenheid tot onderling gesprek en kunnen initiatieven worden genomen.

Graag vooraf opgeven via info@pro-werelddorp.nl

Meer informatie op de website van Stichtng PRO >>>