Categorie:

Bewoners kopen eigen wijkenergiebedrijf

De bewoners van de wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg kopen het warmtenet van drinkwaterbedrijf Vitens. De overdracht vond – geen grap – op 1 april plaats. De bewoners van de wijk zetten hiermee een nieuwe trend.

Zij richtten Thermo Bello op, hun eigen energiebedrijf, en vanaf 1 april leveren de bewoners van 180 huizen en vijf gebouwen verwarming aan zichzelf. “Betalen doen we natuurlijk nog steeds, maar we hebben onze warmtevoorziening nu in eigen hand en gaan nu zelf zorgen dat we overstappen op duurzame energiebronnen, zodat wij zelf de gaskraan kunnen dichtdraaien zonder het koud te krijgen,” aldus directeur Gerwin Verschuur.

 

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft besloten activiteiten die niet met drinkwater te maken hebben af te stoten. Zij had ervoor kunnen kiezen haar warmtenet (installaties en distributienetwerk) te verkopen aan een bestaand energiebedrijf. In plaats daarvan besloot Vitens in zee te gaan met de wijkbewoners van EVA-Lanxmeer.

Directeur Jan Heersche van Vitens: “Thermo Bello heeft ons ervan overtuigd dat het warmtenet bij hen in goede handen is, zij hebben een solide business plan en een visie omtrent de ontwikkeling van Thermo Bello. Wij vinden deze ontwikkeling interessant en in lijn met maatschappelijke ontwikkelingen naar een duurzame energievoorziening.”