Categorie: , ,

Beslissen zonder verliezers

Kom je er thuis niet uit wat de vakantiebestemming van dit jaar, of de kleur van de gordijnen gaat worden? Of ben je betrokken bij een vereniging, of werk je als vrijwilligers samen in een werkgroep van Transition Town, en kom je dilemma’s tegen waardoor de voortgang vastloopt ?! Dan is de sociocratische besluitvorming misschien iets voor jou.

In de sociocratie wordt ieders mening gehoord en interesse in het waarom men iets wil, wordt hoger gewaardeerd dan wat men eigenlijk wil. Door zo te gaan denken zie je de ander minder als vijand of tegenstander, hetgeen de kans vergroot op een beslissing waar iederéén achter kan staan cq mee kan leven!

Op veler verzoek komt Emile van Dantzig, betrokken bij Transition Town de Bilt, op maandag 15 april naar Transitie Roermond om een aantal nieuwe rondes te spelen met het consentspel. Door het spelen van het ‘consentspel’ ervaar je hoe deze wat idealistisch klinkende methode in de praktijk werkt en eigenlijk heel realistisch blijkt te zijn. Je werkt in dit spel met alledaagse situaties, waarbij je al snel vergeet dat je ‘speelt’. Waarschijnlijk omdat iedereen wordt uitgenodigd zichzelf te spelen zodat al snel echte (niet-fictieve) groepsdynamica ontstaat.

Met dank aan
TT Roermond over Beslissen zonder verliezers.