Categorie:

Bericht uit Zaltbommel: ‘het borrelt in de Kloostertuin’

ZALTBOMMEL – In december 2009 namen twee mensen het initiatief voor Transition Town Zaltbommel e.o. Nu – februari 2010 – is er al een kleine stuurgroep en worden de eerste activiteiten ontwikkeld. Een tussenbericht van Hilde van Waveren.

Het borrelt in de Kloostertuin.. en niet alleen als het hoog water is

Een excursie met gemeenteraadsleden en volkstuinders naar de ecowijk EVA-Lanxmeer in buurgemeente Culemborg is in voorbebreiding. Ook benaderen we een nieuw te bouwen school voor een schooltuin in de geest van de Permacultuur. Je ziet: er zit schot in.

Tijdens haar jaarvergadering op 27 januari maakte Volkstuinvereniging De Kloostertuin kennis met de Permacultuur. Permacultuur is een methode van voedselproductie waarbij bomen , struiken, planten, kruiden, insecten en dieren van elkaar profiteren en elkaar versterken. Stel u de eetbare tuin en het eetbare bos voor! Het doel van Permacultuur is een samenwerking tussen de mens en de natuur die haar omgeeft, gericht op een lange termijn overleving van beiden. De introductie werd verzorgd door Transition-Towngroep Zaltbommel e.o., die in 2009 werd opgericht. Permacultuur sluit immers nauw aan bij de visie van Transition Towns.

De kennismaking leverde direct al mogelijkheden tot synergie op: de ‘tuinders’ hebben veel praktische kennis en de TT-ers inspirerende ideeën. Tijdens de onderlinge gedachtenwisseling werden plannen genoemd zoals:

* een gezamenlijke excursie naar de Ecowoonwijk Lanxmeer in Culemborg

* een excursie naar de Permatuin Huis ter Wolde in Twello

* een Permatuin aanleggen in de Bommelerwaard

* en nog veel meer inspirerende ideeën, zoals een schooltuin

Oproep

Begint het bij jou ook te borrelen?
TT Zaltbommel e.o. zoekt natuurliefhebbers die graag samenwerken om deze plannen verder uit te werken!

Voor meer informatie: Antoinette Veltman 0418-642 754, en Hilde van Waveren 0418-513 334

Meer over permacultuur op: www.permacultuurnederland.org

Transition Towns en permacultuur >>>