Categorie: , ,

Basistraining Transitie gaat weer van start!

Wil jij actief worden in jouw eigen dorp of wijk? Schrijf je dan in voor deze Basistraining Transitie. Dit jaar start de Transitie Academie met een reeks workshops en opleidingen.

Wereldwijd werd hij al vele honderden keren gegeven: de Basistraining Transitie van het internationale Transition Network. Op 23 en 24 april gaat een groep van maximaal 20 deelnemers (twee hele dagen) de hele dag aan de slag op een centrale locatie in Nederland. De organisatie is in handen van Transitie Academie Nederland.

In Nederland zijn de afgelopen 15 jaar veel Transitie initiatieven actief geworden. Daarbij is vaak de vraag hoe nieuwe deelnemers op een effectievere manier een bijdrage kunnen leveren. Daarvoor dient deze Basistraining.

De training gaat in op praktische vragen als: Wat ‘doe’ je in een Transitie initiatief? Waar komt het concept vandaan, hoe werkt het en wat kun je er mee? We gaan ook in op het vormen van een effectieve initiatiefgroep en welke middelen en methoden je kunt gebruiken in je eigen woonplaats. Na afloop van de training beschikken de deelnemers over een volle gereedschapskist: een stevige basis om zelf lokaal mee aan de slag te gaan.

Praktische handvatten voor iedereen

De training is overigens niet alleen voor wie in het kader van de Transitie beweging actief is of wil gaan worden. Hij biedt praktische handvatten voor iedereen die aan de slag wil (of al is) met de kanteling naar een duurzame en sociale samenleving, op welk terrein dan ook. Dat kan dus ook op je werk, in je eigen straat of buurt, bij andere organisaties, instellingen en overige sociale verbanden.

Dit zijn allemaal zaken die het kernteam van Transitie Nederland graag wil ondersteunen. Het uiteindelijke doel van het Transitie-initiatief is om te komen tot een energie- en klimaatneutrale regio, dat qua voedsel grotendeels zelfvoorzienend is. Transitie Nederland stimuleert lokale initiatieven die werken aan een duurzame lokale economie. Tegelijk werken we aan een nationaal netwerk van initiatieven dat elkaar versterkt en inspireert.

Trainer

Paul Hendriksen (Zwolle, 31 Augustus 1967)

Mede-oprichter en voorzitter van het bestuur van Transitie Nederland en initiatiefnemer van Transition Town Deventer en Olst in Transitie. Hij begon als journalist en werkte vervolgens 13 jaar bij een regionaal educatief centrum voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling, waarvan hij de laatste vijf jaar tot 2007 directeur was.

In 2006 nam hij het initiatief voor het Aardehuis ecodorp en een vereniging met dezelfde naam, die in 2012-2015 23 woningen en een gemeenschapsgebouw realiseerde nabij het dorp Olst. Het concept van Aardehuizen is een Nederlandse variant van het zgn. Earthship: volledig zelfvoorzienende woningen gebouwd met tweedehandse en natuurlijke materialen. Het bouwproject is gerealiseerd met hulp van bijna 2.000 vrijwilligers uit 27 landen.

Vanaf 2008 werkt hij als zelfstandig adviseur, docent en trainer, gespecialiseerd in lokale duurzaamheidsvraagstukken, in zijn bedrijf Inclusief-services. Hij was onder andere drie achtereenvolgende jaren gastdocent Duurzame Bouwconcepten aan de faculteit Bouwkunde van de Hogeschool Windesheim. Momenteel faciliteert hij een zelf opgezette cursus sociale permacultuur.

Voor Transitie Nederland is hij van 2009-2017 werkzaam geweest als landelijk fondsenwerver, een van de landelijke media-woordvoerders en internationaal contactpersoon in Transition Network. Vanaf 2009 is hij nog steeds actief als de Nederlandse senior Transitie Trainer voor startende en gevorderde lokale Transitie Initiatieven. De laatste jaren is hij ook betrokken als trainer en facilitator voor het CLIPS programma van het wereldwijde ecodorp netwerk (GEN), en is hij een van de mede-oprichters en bestuursleden van GEN Nederland geweest.

Momenteel is hij op nationaal en lokaal niveau actief voor Extinction Rebellion. Hij houdt zich nu specifiek bezig met het helpen opstarten van lokale afdelingen, strategische planning en mobilisatieprojecten.

In 2011 en 2012 plaatste het dagblad Trouw hem op een hoge positie in hun Duurzame 100 , een nationale lijst van ‘de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid’.

Informatie en aanmelden

De training vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 april 2022 .

De eerste dag van 10:00 tot 21.00 uur.

De tweede dag van 10 tot 17.00 uur

We zijn op zoek naar een eenvoudige locatie met overnachting en verzorging en we houden de kosten zo laag mogelijk.

De training wordt gegeven door Paul Hendriksen.

Opgave en informatie: marleen.heeman@transitiecastricum.nl.

Na aanmelding krijgen de deelnemers nadere details toegestuurd.