Categorie: ,

Amsterdam’s Sarphatipark deels eetbaar

AMSTERDAM – Ruim twintig omwonenden en andere gebruikers van het Sarphatipark plantten op zaterdag 17 april zo’n 120 notenbomen, fruitbomen en bessenstruiken in het park. Een initiatief van Transition Town-de Pijp.

Een belangrijke reden om voedsel in de wijk te produceren is het werken aan lokale veerkracht. Transition Town de Pijp wil de uitdagingen van klimaatverandering en een naderende olieschaarste op buurtniveau aan gaan. Daarom is lokale voedselproductie, die de afstand tussen consument en productie verkleint, een noodzaak in het naderende tijdperk van transitie naar een eerlijke, duurzame samenleving.

Niet alleen de ecologie in het park wordt hiermee verbeterd, ook geeft het buurtbewoners de mogelijkheid het park mee te beheren en een kans om directer betrokken te zijn bij de inrichting van je leefomgeving. Daarnaast is het een gezellige manier om aan het wijkgevoel te bouwen.

Door fruit en noten te planten investeer je in de toekomst. Bovendien is de medebeheergroep Sarphatipark in dit jaar van de biodiversiteit bezig die biodiversiteit te vergroten. Het park wordt in sommige stukken ecologisch beheerd. Zo zullen de vogels ook profiteren van de bessen, en van de houtwallen die zijn aangelegd. Er zijn paddestoelensoorten uitgezet die, samen met allerlei beestjes in de bodem organisch materiaal verteren en voeding voor de begroeiing beschikbaar maken, en bodembedekkende ondergroei is aangeplant in het midden van de bosjes.

Dit kleine stukje stadsnatuur is ook bedoeld voor natuureducatie. Wandelingen, excursies of werkdagen zullen op aanvraag en in samenwerking met scholen georganiseerd worden door Transition Town de Pijp, in samenwerking met het Natuur en Milieuteam de Pijp.

Meer informatie op de websites van TT de Pijp en het Sarphatipark

De komend  tijd zijn er meer groene activiteiten in stadsdeel de Pijp. Raadlpleeg de agenda