Categorie:

Prinses Irene doet aanbeveling voor Transition Towns

In de voorbereiding op het landelijk Transition Congres van 1 september tot 2 oktober, ontvingen wij van prinses Irene van Lippe-Bisterfeld steun in de vorm van onderstaande aanbeveling.

“Nu wij mensen de aarde bijna tot op het bot hebben uitgebuit, en ook de klimaat verandering aantoont dat wij nieuwe wegen moeten inslaan, zijn de Transition Towns een boeiende mogelijkheid om tot zelfvoorzienende gemeenschappen te komen.

Daarvoor zullen wij mensen opnieuw moeten leren luisteren naar de natuur. Echt contact maken, vanuit ons natuurlijke zelf, maakt een hernieuwde samenwerking met alles wat leeft mogelijk.

De Transition Towns beweging kan een krachtige start zijn naar een nieuwe vorm van samenleven.”

Irene van Lippe-Bisterfeld
19 juli 2011

‘Binnenkant van de Duurzaamheid’ is werkveld NatuurCollege

In 2001 ging de Stichting Lippe-Biesterfeld NatuurCollege van start.Het inzicht dat de mens onderdeel is van de natuur in al haar diversiteit, biologisch, en ook spiritueel, vormde daarbij de grondslag:

Duurzaamheid staat volop in de belangstelling. Echter, in de maatschappelijke ontwikkelingen rond dit thema gaat het vrijwel alleen over technologische oplossingen en regelgeving, die we de ‘buitenkant’ van duurzaamheid zouden kunnen noemen.

Wat zich aan de ‘buitenkant’ manifesteert, wordt bepaald door persoonlijke drijfveren en politieke keuzen, die gebaseerd zijn op onderliggende mens- en wereldbeelden. Deze beelden bepalen onze levenshouding: de binnenkant van duurzaamheid. De dialoog over duurzaamheid krijgt pas betekenis wanneer we stilstaan bij de verbinding tussen ‘binnenkant’ en ‘buitenkant’.

Indien we deze verbinding niet meer kunnen ervaren, verbreken we binnen onszelf de verbinding met de wonderlijke stroom van het leven, de natuur. Niet alleen leidt dat tot gevoelens van vervreemding en isolement, maar het opent ook de weg naar uitbuiting van de aarde, verlies van respect voor onze medemens en uitputting van onze eigen levenskracht.

– NatuurCollege

Landelijk Transition Congres

In het weekend van 30 september t/m 2 oktober vind voor de 1e keer het Transition Congres in Nederland plaats. Op 15 januari 2011 vond het Transition Treffen plaats. Vanwege het enorme enthousiasme van iedereen die daarbij aanwezig was, de wil om van elkaar te leren en de vraag om versterking van het landelijke netwerk van lokale initiatieven vind er nu een Congres plaats. Het Transition Treffen is nu één dag van een 3-daags weekend, waarin extra elementen zijn toegevoegd zoals een symposium en een dag vol workshops over zelfvoorziening.

Lees over het landelijk Transition Treffen

1 gedachte over “Prinses Irene doet aanbeveling voor Transition Towns”

Reacties zijn gesloten.