Categorie:

A SEED start campagne voor lokale voedselproductie: de VersVoko

AMSTERDAM – In navolging van de succesvolle Voedselteams in België, wil A SEED ook in Nederland impulsen geven voor lokale voedselproductie- en distributienetwerken: de VersVoko. Er komt een landelijke campagne. Ook voor Transition Town-initiatieven liggen hier interessante mogelijkheden voor concrete actie.

Een Voedselteam is een groep mensen die bij elkaar in de buurt wonen, die gezamenlijk verse groenten, fruit, brood, zuivel en Wereldwinkelproducten aankopen bij producenten in de eigen streek. Elk team kiest zijn eigen producenten en regelt onderling de inkoop en distributie.
Klik hier voor een zeer informatief filmpje over Voedselteams in Vlaanderen.

In België bestaan inmiddels al meer dan 100 VoedselTeams. In Nederland zijn nog geen VersVoko’s, maar er is wel interesse. En bovendien zijn er al allerlei lokale initiatieven, waarbij een VersVoko wellicht een interessante en concrete aanvulling kan zijn.

VersVoko’s bieden:

  • meer contact tussen buur en boer
  • een eerlijke prijs voor een eerlijk product
  • verse seizoensproducten
  • geen pesticiden en bewaarmiddelen
  • minder CO2 uitstoot, door minder transport en verpakkingsmateriaal
  • inkomenszekerheid voor lokale boeren, minder uitbuiting en verwoesting in het mondiale Zuiden

Meer over de VersVoko’s >>>

Landelijke campagne en infotour

A SEED wil in Nederland graag VersVoko’s van de grond mee helpen tillen, georganiseerd in kleine groepen met buren, collega’s of lokale Transition Town groepen. De komende maanden zal A SEED informatiebijeenkomsten verzorgen. Er zijn al enkele data bekend:

– op maandag 21 juni is er een info-avond bij Gezonde Gronden in Den Haag. Meer >>>

– op zaterdag 28 augustus organiseert Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven een Aanloopdag over VersVoko’s, met medewerkers van A SEED. Meer >>>

– op zaterdag 2 oktober organiseren Omslag en A SEED een landelijke informatiedag over lokale voedselproductie en VersVoko”s, bij Leefgemeenschap De Hobbitstee in Wapserveen (Dr). Meer >>>

Lokale groepen kunnen ook zelf een informatie- en introductiebijeenkomst organiseren en daarbij campagnemedewerkers van A SEED uitnodigen.