Categorie:

9 mei: Landelijke informatiedag Transition Towns

Utrecht – De energie,- en klimaatcrisis gaan ons dagelijks leven veranderen. Hoe kan jij je eigen leefomgeving voorbereiden op deze veranderingen? Hoe maak je de wijk of dorp waarin je woont minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en meer zelfvoorzienend? Hoe mobiliseer je de kracht van je eigen lokale gemeenschap.
Transition Towns Nederland organiseert op 9 mei in Utrecht een landelijke informatiedag over Transition Towns:

  • Wat doet een lokale Transition Towns groep in haar eigen dorp of wijk?
  • Hoe start je zelf een Transition Towns op?
  • Hoe krijg je andere inwoners mee?

De dag wordt ingeleid door Paul Hendriksen, een van de initiators van Transition Town Deventer.

Wat is Transition Towns

Transition Towns is een beweging die zich wil voorbereiden op de tijd na peakoil, het moment waarop de olieproductie begint te dalen en olie schaarser wordt, en op de klimaatcrisis. Niet door te wachten op overheden of bedrijfsleven, maar door zelf aan de slag te gaan in de eigen leefomgeving. Met een positieve blik op de toekomst, en uitgaande van de kracht van de lokale gemeenschap.

In 2006 startte Rob Hopkins in het Engelse dorp Tottness met deze succesvolle aanpak. Sindsdien heeft het zich over over vele duizenden plaatsen in de hele wereld verspreid. In Nederland wordt sinds de zomer van 2008 in een aantal plaatsen (o.a. Deventer en Groningen) uitgebreid met het concept gewerkt, en wordt er in al meer als 40 plaatsen gewerkt aan het oprichten van Transition Town groepen.

Plaats en tijd

De bijeenkomst vindt plaats van 11:00 tot 18:00 uur in het EMMA-gebouw, aan de Cremerstraat 245 in Utrecht. Vooraf aanmelden is absoluut nodig – dat kan via het Contactformulier op deze website. Er kunnen maximaal 65 mensen deelnemen. Iedereen die zich heeft opgegeven ontvangt nader bericht.

Op 20 juni is er een soortgelijke informatiedag in Leeuwarden.

Ook voor Amsterdam en Den Haag zijn algemene informatiedagen in voorbereiding. Houd daarvoor de Aktie Agenda in de gaten.

Klik hier voor impressies van eerdere TT informatiedagen (bij Omslag in Eindhoven).