Categorie:

22 september: wereldpremière The Age of Stupid – ook in Nederland

AMSTERDAM – Op 21 en 22 september gaat de nieuwe (‘intelligente’) klimaatfilm ‘The Age of Stupid’ wereldwijd in première in zo’n 700 steden in meer dan 40 landen. Op 22 september is de Nederlandse première in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen.

Laatste nieuws: tijdens de première in Tuschinski zal ook Transition Towns Nederland zich prominent presenteren. Meer >>>

The Age of Stupid – de film die moet voorkomen dat hij werkelijkheid wordt – is gemaakt door regisseur Franny Armstrong. De film heeft een lengte van 130 minuten.

De documentaire begint in het jaar 2055, als de wereld in puin ligt na een ecologische ramp. In een raamvertelling blikt de beheerder van het Arctic Global Archive, een mausoleum van de menselijke beschaving, terug op onze tijd. ‘We hadden onszelf kunnen redden’.
Oscargenomineerde Pete Postlethwaite (‘In the Name of the father’, ‘Romeo and Julia’) is in 2055 de laatste man op een verwoeste aarde. Hij kijkt terug in de beeldarchieven van 1950 tot 2008 en vraagt zich af waarom de klimaatverandering geen halt werd toegeroepen toen we de kans hadden. Het rampzalige verleden van Postlethwaite is onze toekomst, als we niet ingrijpen. Daarmee is The Age of Stupid vooral een film die een beroep doet op ons verstand. Wij kunnen leren van de fouten van de generatie van Postlethwaite en het juiste doen.

Zes verhalen

Met een indrukwekkende mix van echte en geanimeerde beelden confronteert Postlethwaite de kijker met zes zeer persoonlijke verhalen vanuit alle hoeken op aarde.
• Fernand Pareau is een 82-jarige nog steeds werkzame Franse natuurgids die zijn geliefde gletsjer in de Alpen 150 meter heeft zien wegsmelten.
• Alvin DuVernay helpt Shell bij het vinden van meer olie voor de kust bij New Orleans. Na de orkaan Katrina, die in 2055 bekend staat als de eerste uiting van klimaatverandering, redt hij meer dan honderd mensenlevens.
• In India begint businesstycoon Jeh Wadia een low-cost luchtvaartmaatschappij die vliegen voor de allerarmsten mogelijk moet maken.
• Layefa Malemi is Nigeriaanse. Ze leeft in absolute armoede in een streek waar Shell grote hoeveelheden olie wint. Layefa moet de vis na de vangst schoonmaken met waspoeder om de olievervuiling eraf te poetsen. Ze probeert geld te sparen om haar droom te verwezenlijken: arts en beroemd worden.
• In Engeland probeert Piers Guy een windmolenpark te realiseren.
• Ten slotte zijn er de 8-jarige Irakese vluchtelinge Jamila Bayyoud, haar moeder en haar broertje. Ze leven in de straten van Jordanië omdat de vader is gedood en hun huis in irak is verwoest tijdens de Amerikaanse invasie.

Wereldpremières

New York

De aftrap van de The Age of Stupis vindt op 21 september plaats in New York. Daar spreekt Kofi Annan, doet Brad Pitt via de satelliet verslag uit New Orleans en komen er livebeelden van de Rainbow Warrior, het Greenpeace-schip dat naast een losgeslagen ijsberg vaart. Als klapper geeft de band Coldplay een concert.

London

Na afloop van de wereldpremière op 22 september verzorgt de populaire Britse band Radiohead een miniconcert vanuit Londen dat in 45 landen live te zien is.

Nederland

The Age of Stupid gaat op 22 september in verschillende Nederlandse steden in première: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Groningen. Bij de première in het Amsterdamse theater Tuschinski wordt de groene loper uitgerold voor een keur aan prominente gasten. De première wordt daar een spectaculair evenement met een aantal zeer ongebruikelijke en verrassende elementen. Deze première wordt georganiseerd door milieucommunicatie- en adviesbureau Maurits Groen MgMC.

Meer over de Nederlandse premières >>>

Meer over de film >>> De speciale actie-site Not Stupid >>>

The Age of Stupid en Transition Towns

‘Why didn’t we save ourselves when we had the change?’, is de indringende vraag waarme de filmkijker wordt geconfronteerd. De internationale Transition Towns-beweging biedt een inspirerend concept voor burgers om op lokaal niveau het tij te keren. Nu het nog kan..

Overzicht van lokale TT-initiatiefgroepen in Nederland >>>