Categorie: ,

1e Stadslandbouwcafé ‘Grow the City’

Op vrijdag 22 november organiseert GROW the City hun eerste stadslandbouwcafé. GROW the City brengt stadslandbouw-pioniers vanuit de hele wereld naar Nederland. De andere en daardoor vaak verrassende aanpak geeft een frisse blik op de stadslandbouw in Nederland.

In vier Stadslandbouwcafé´s in vier verschillende plaatsen, wil GROW the City de komende tijd ingaan op delen ze hun inspirerende ervaring graag met u.Elk café heeft een focus op een actueel vraagstuk. Het café zal ingaan op de effecten die dat oplevert voor de sociale structuur, de leefbaarheid en de ecologie van de stad. En op de ervaringen met burgerparticipatie en initiatief in het beheer en ontwerp van ruimtes voor stadslandbouw in de groene leefomgeving.

GROW the City is meer dan vier Stadslandbouwcafés. Men werkt aan een online community met als focus de uitwisseling tussen ‘Noord’ en ‘Zuid’ op het thema stadslandbouw. Neem contact met hun op als je naar aanleiding van een Stadslandbouwcafé met een groep mensen uit ‘Noord’ en ‘Zuid’ online verder aan de slag wilt.

Programma

15:30 – 17:30 uur Excursie langs Groningse initiatieven van stadslandbouw (meer dan 50 plekken beschikbaar)
17:30 – 19:00 uur Streekvoedsel maaltijd op locatie
19:00 – 21:30 uur  Het Stadslandbouwcafé

Je kunt je gratis aanmelden voor het stadslandbouwcafé of voor de excursie, de maaltijd en het café.

Stadslandbouw Rosario cultiveert een sociale economie en solidariteit

Wat kunnen we van Argentinië leren op het gebied van stadslandbouw? Hoe organiseert men daar planning en ontwerp van stadslandbouw samen met de stadsbewoners? Tijdens het 1e Stadslandbouwcafë is Laura Lagorio uit de stad Rosario in Argentinië te gast in Groningen. In Rosario (1 miljoen inwoners) is stadslandbouw voor honderden families een middel voor zelfvoorziening, sociale cohesie en capaciteitsverhoging. Onderwijs (universiteiten), organisaties, verenigingen en overheid werken samen in een gemeentelijke stadslandbouwprogramma dat daar al sinds 2002 loopt. Resultaat: 712 ‘community gardens’ en 22 hectare voor stadslandbouwproductie.

Gent kiest voor sociale en ecologische aanpak

Terwijl we in Nederland de neiging hebben om vanuit financiële oogpunten te redeneren ‘hoe kan stadslandbouw winstgevend zijn en hoe brengt het brood op de plank?’, doen ze dit bij onze zuiderburen duidelijk anders. Gent heeft de meest ontwikkelde ervaringen op het gebied van stadslandbouw en stedelijk voedselbeleid in België en durft voor een andere insteek te kiezen, namelijk een sociale en ecologische aanpak. Binnen het project ‘De Site’ zijn op een voormalig fabrieksterrein nieuwe sociale functies gecreëerd met behulp van stadslandbouw. Bewoners hebben de hoofdrol in de ontwerpen van ‘De site’ en daarnaast een cruciale rol in het realiseren en beheren van de groenzones. Kijk vooral op hun inspirerende site: http://www.rabotsite.be/

Overzicht project Rosario op video