Citaat

Wij zijn 6 handdrukken verwijderd van elke willekeurige persoon op aarde — Onbekende bron

Per maand

TT is fan van

mywheels-logo2


SlowFoodNL150PermaCultuur120A


buurtzorg-logo


DuurzaamNieuws120


Bijenlint150
Olino


Downloaden: snel, leuk, geweldig

Video maart: Het wonder van Mondragon

“Tijdens het naoorlogs kapitalisme in een vijandige omgeving een coöperatief economisch model ontwikkelen: dat is een wonder.”

Mondragon co-op


ex gf goexback.com how to get your ex backuploads/Mondragon.jpg”>Tegenlicht filmde in het Baskische stadje Mondragón, waar het overgrote deel van de bevolking in coöperaties werkt. Mondragon maakt onder andere hoogtechnologische producten en is als 7e grootste bedrijf van Spanje uitgegroeid tot een multinational. Elke werknemer is tevens mede-eigenaar, heeft geld in het bedrijf gestoken. Samen beslist men welke keuzes het bedrijf moet maken: “1 werknemer = 1 stem”. Zo beslisten de koelkastenfabrieksarbeiders vorig jaar democratisch om 8% van hun loon af te staan en zo de harde klappen samen op te vangen.

Tegenlicht verkent dit coöperatieve model in tijden van crisis. Hoe diep is dit model verankerd in de samenleving? Zijn begrippen als solidariteit, medezeggenschap en zelfredzaamheid er gemeengoed? Tegenlicht volgt sleutelfiguren uit alle lagen van deze gemeenschap zoals de politieagent, de bankdirecteur, de burgemeester, de pastoor, de bandmedewerker die, ieder vanuit hun positie, het zout en zoet van het model laten zien.

Lees verder over het alternatieve economische model van de 21ste eeuw: Mondragon co-op.

zp8497586rq

Reacties gesloten.

Cultural Creatives - The (R)Evolution